Zaštita zidova od vode upotrebom vodoodbojnog maltera

UPOTREBLJENI MATERIJALI

MARMOCREΤ-BOND Malter za izradu veznog mosta (špric malter)

MARMOCREΤ-BASE Osnovni – podložni malter

MARMOCRET-PLUS Fine Polimer modifikovani, obojeni, vodoodbojni malter na bazi cementa – Zaglađena struktura

MARMOCRET-PLUS Decor Polimer modifikovani, obojeni, vodoodbojni malter na cementnoj bazi – Zatibana struktura

PL-PRIMER Prajmer za maltere – dehidraciona barijera

 

I. OPIS PROBLEMA – ZAHTEVI

Usled dejstva kiše, problem sa vlagom u spoljnim zidovima su uobičajena pojava, kojoj se možemo suprostaviti lako i efikasno od početka, u toku same ugradnje maltera.

 

II. REŠENJE

Upotreba proizvoda MARMOCRET-PLUS Fine ili MARMOCRET-PLUS Decor polimer modifikovanih, belih ili obojenih, vodoodbojnih maltera na cementnoj osnovi (u zavisnosti da li se zahteva zaglađen ili zariban završni izgled površine).

Gore navedeni malteri nude visoku vodoodbojnost, dok istovremeno daju zadovoljavajući estetski izgled završne površine.

 

III. UGRADNJA

“Špric malter”
Podloga bi trebalo da bude čista, bez prašine, masnoća, slabo vezanih čestica itd. Podlogu je potrebno dobro navlažiti vodom. Na tako pripremljenu podlogu se ugrađuje tradicionalni špric malter, koji je na zahtevnijim ili jako glatkim površinama (npr. ploče od ekstrudiranog polistirena itd.) potrebno ojačati dodavanjem ADIPLAST polimer lateksa (cement : pesak : ADIPLAST : voda = 1 : 1 : 0,25 : 0,25 po zapremini) u cilju dobijanja bolje athezije špric maltera na navedene površine. Umesto tradicionalnog špric maltera može se upotrebiti gotov malter MARMOCRET-BOND.

Vreća od 25kg MARMOCRET-BOND se dodaje u 4.75 l vode uz konstantno mešanje do dobijanja homogene smeše. Malter se nanosi mašinski ili ručno odgovarajućim alatom. Nanos osnovnog maltera se vrši 1 do 2 dana nakon ugradnje maltera MARMOCRET-BOND.

Potrošnja špric maltera MARMOCRET-BOND: cca. 5kg/m².

Malterisanje (“Siva faza” – “osnovni malter”)

 1. Nakon sušenja špric maltera vrši se malterisanje tradicionalnim malterom (“siva faza”) u cilju izravnavanja površine i popravke nepravilnosti na zidu. Umesto tradicionalnog osnovnog maltera možemo koristiti gotov malter MARMOCRET-BASE.

  Vreća od 25 kg MARMOCRET-BASE se dodaje u 4,75 l vode uz konstantno mešanje do dobijanja homogene smeše. Malter se nanosi mašinski ili ručno upotrebom odgovarajućih alata. Završni sloj maltera se može naneti najmanje 7 dana nakon nanošenja osnovnog maltera MARMOCRET-BASE.

  Potrošnja maltera MARMOCRET-BASE: oko 13,5 kg/m²/cm debljine maltera.

  U slučaju da je podloga načinjena od termoizolacionih slojeva (polistiren, poliuretan itd.), a takođe i na gredama, stubovima, betonskim zidnim platnima i spojevima preporučuje se ojačanje sa mrežom od staklenih vlakana u toku malterisanja u cilju sprečavanja pojave prslina koje nastaju kao posledica povećanog termičkog opterećenja na malter oko ovih površina i različitih koeficijenata skupljanja – širenja u tim slojevima.

  Mrežica od staklenih vlakana se lagano utisne u svež sloj maltera i prelazi 10 – 15 cm preko površine termoizolacionih ploča.

 2. Pre nanošenja završnog maltera, osnovni malter mora biti dobro nakvašen da bi se sprečio prelazak vode iz svežeg maltera u suv osnovni sloj. U slučaju da se koristi obojen MARMOCRET-PLUS Fine ili MARMOCRET-PLUS Decor, umesto kvašenja podloge preporučuje se nanošenje prajmera PL-PRIMER u cilju smanjenja apsorpcije vode i obezbeđivanja uniformnosti boje na celokupnoj površini.

  Potrošnja PL-PRIMER: 40-100 g/m², u zavisnosti od upojnosti podloge.

 

Nanošenje maltera MARMOCRET-PLUS Fine i MARMOCRET-PLUS Decor

 1. Vreća od 25 kg MARMOCRET-PLUS Fine ili MARMOCRET-PLUS Decor se dodaje u 5.0-5.5 l čiste vode uz stalno mešanje do dobijanja homogene smeše. Mikser koji se koristi za mešanje mora biti čist da ne bi došlo do promene nijanse maltera.

 2. Malter može da se nanese ručno ili mašinski.
  Potrošnja MARMOCRET-PLUS Fine: oko 1,4 kg/m²/mm, preporučena debljina 2-3 mm.
  Potrošnja MARMOCRET-PLUS Decor: oko 1,4 kg/m²/mm, preporučena debljina 2,5-3,5 mm.

 3. Površinu maltera je potrebno zagladiti sa sunđerastom gletaricom (kada se koristi MARMOCRET-PLUS Fine) ili sa plastičnom ili drvenom gletaricom (kada se koristi MARMOCRET-PLUS Decor) nakon što material dovoljno “povuče”, odnosno stegne. Vreme obrade zavisi od upojnosti podloge, temperature podloge i vazduha.

 

IV. NAPOMENE

 • U toku ugradnje maltera, temperature mora biti najmanje +5οC.

 • U toku letnjih meseci preporuka je da se malter neguje kvašenjem nakon ugradnje u cilju sprečavanja dehidratacije usled visokih temperatura.

 • Proizvodi sadrže cement i u reakciji sa vodom stvaraju alkalnu sredinu, prema tome su klasifikovani kao iritanti.

 • Potrebno je pridržavati se mera opreza i uputstava za bezbednu upotrebu datih na pakovanju.

gb10-1