Vodonepropusnost maltera

KORIŠĆENI MATERIJALI

ADINOL-DM Aditiv za vodonepropusnost maltera i nearmiranog betona

 

I. PRIRODA PROBLEMA – TEHNIČKI ZAHTEV

Kod mnogih aplikacija na gradilištu veoma često se zahteva korišćenje vodonepropusnih maltera, kako bi se eliminisao problem vlage i obezbedila dugovečnost i funkcionalnost građevine.

 

II. REŠENJE

Prilikom pripreme vodo-odbijajućih maltera koristi se ADINOL-DM, aditiv koji cementnim malterima, cementno-krečnim malterima i betonu daje vodonepropusnost. On sprečava pojavu pukotina i segregaciju. Takođe plastifikuje masu, olakšavajući nanošenje maltera. Povećava otpornost na erozivna dejstva. Vodonepropusnost se postiže putem ravnomernog raspoređivanja aktivnih vodoodbojnih sastojaka. Dodavanjem aditiva ADINOL-DM-a, štetan uticaj vlage je mimimiziran, a životni vek građevine je značajno produžen.

ADINOL-DM se prvenstveno koristi za pripremu vodonepropusnog cementnog maltera, izravnjavajućeg maltera i betona. Ako se koristi sa armiranim betonom, pažljivom evaluacijom se mora odrediti receptura betonske smese.

 

III. PRIMENA

ADINOL-DM se dodaje:

  • U vodu za mešanje tokom pripreme betona ili maltera.

  • U gotovu mešavinu neposredno pre upotrebe. U ovom slučaju, neophodno je da se mikser okreće dodatnih 4-5 minuta kako bi se ADINOL-DM ravnomerno rasporedio u mešavini.

Doziranje:

  • Za malter: 1% od težine cementa.

  • Za izravnjavujući malter: 1% od težine vezivne smese (cement + kreč).

  • Za beton: 0,8% od težine cementa.

 

IV. NAPOMENE

  • Prekomerno doziranje uzrokuje usporavanje vezivanja i smanjuje finalnu čvrstoću.