Reparaturni malteri

KORIŠĆENI MATERIJALI

UNICRET Malter za izravnavanje i zidanje

UNICRET-FAST Brzovezujuċi beli malter za popravke

ADIPLAST Polimer lateks za višestruko poboljšanje maltera

STAKLENA MREŽICA ZA MALTER Staklena mrežica za malter

 

I. PRIRODA PROBLEMA – TEHNIČKI ZAHTEV

Priprema tradicionalnog produžnog maltera podrazumeva nabavku i skladištenje značajnih količina različitih materijala (cement, kreč, pesak), i to kroz duži vremenski period. Malter koji se meša nije uvek istog kvaliteta, budući da se proporcija mešanja menja, a kvalitet sastojaka varira od isporuke do isporuke.

Pojavljuju se i teškoće u realizaciji dinamike, zbog skučenosti prostora. Takođe, tu je i problem održavanja čistoće na gradilištu. Neizbežan je i gubitak materijala, pošto se odlaže u gomilama izloženim klimatskim uslovima.

II. REŠENJE

Cementno-krečni malter UNICRET nam omogućava brzu i laganu pripremu produžnog maltera za izravnavanje i zidanje, čije su karakteristike:

  • Stabilan kvalitet.
  • Laka priprema – jednostavno nanošenje.
  • Odlična obradivost.
  • Izuzetno vezivanje za podlogu.

Idealan je kao malter za popravke i generalno za sva malterisanja.

III. PRIMENA

“Vezivni sloj- špric malter”

Podloga mora da bude čista, bez masnoća, trošnih materijala, prašine i sl. Na nju se nanosi špric malter izrađen od UNICRET-a. Kako bi se poboljšalo vezivanje za podlogu, preporučuje se pojačavanje špric maltera polimernim lateksom ADIPLAST-om, koji se dodaje u vodu u odnosu ADIPLAST : voda = 1 : 3.

Nanošenje UNICRET-a

  1. Kada se špric malter osuši, nanosi se UNICRET u maksimalnoj debljini od 2 cm po sloju. Broj slojeva zavisi od stepena poravnanja koji želimo da postignemo i od količine nepravilnosti na osnovnoj podlozi. UNICRET se nanosi kao i svaki drugi malter, mistrijom i hoblericom.
  2. Kada se finalni sloj dovoljno stegne, poravnjava se sunđerastom hoblericom (blago utrljavanje). Period posle koga možemo da pristupimo glačanju zavisi od upijajuće moći podloge, ambijentalne temperature i gustine mase. Potrošnja: Oko 15,5 kg/m2/cm debljine sloja. Kada kao podlogu imamo termoizolacione ploče (tj. polistiren, poliuretan i sl.), kao i na gredama, stubovima, betonskim zidovima itd., preporučuje se armiranje UNICRET-a staklenom mrežicom za maltere. Tako izbegavamo pukotine koje bi se inače pojavile zbog termičkih opterećenja kojima je malter lokalno izložen (različiti toplotni koeficijenti pojedinih slojeva). Staklena mrežica se postavlja laganim utiskivanjem prilikom nanošenja finalnog sloja UNICRET-a, produžava se nekih 10-15 cm van područja pokrivenog termoizolacionim pločama, i treba da bude potpuno pokrivena UNICRET malterom.

IV. NAPOMENE

  • Temperatura tokom primene UNICRET-a mora da bude između +5oC i +35oC.
  • U letnjim mesecima preporučuje se kvašenje UNICRET maltera po nanošenju, kako bi se sprečila prebrza dehidracija na visokoj temperaturi./li>
  • U slučaju da se zahteva brzina u radu, i da su u pitanju manje površine, umesto UNICRET-a, možemo da koristimo UNICRET-FAST.
  • Pažljivo proučite upozorenja i uputstva ispisana na ambalaži proizvoda.