Hidroizolacija sanitarnih prostorija

KORIŠĆENI MATERIJALI

AQUAMAT Cementni hidroizolacioni premaz

AQUAMAT-ELASTIC Elastični 2-komponentni cementni hidroizolacioni premaz

POLIESTER TKANINA ZA HIDROIZOLACIONE SLOJEVE Poliester tkanina za hidroizolacione slojeve

STAKLENA MREŽICA ZA HIDROIZOLACIONE SLOJEVE Staklena mrežica za hidroizolacione slojeve

 

I. PRIRODA PROBLEMA – TEHNIČKI ZAHTEV

Područja koja su konstantno izložena dejstvu vlage (kupatila, kuhinje, sanitarni čvorovi, itd.) moraju da budu dobro izolovana kako bi se sprečio prodor vlage u susedne prostorije.

Ova se hidroizolacija obično postavlja ispod pločica, koje su najčešće primenjivana obloga u vlažnim prostorima. Osnovni zahtevi su da hidroizolacija efikasno odoleva konstantnom dejstvu vlage, da bude izdržljiva i dugotrajna, budući da je svaka naknadna intervencija na hidroizolacionom sistemu komplikovana i skupa.

 

II. REŠENJE

U prostorijama neprekidno izloženim dejstvu vlage, idealno hidroizolaciono rešenje je AQUAMAT. To je cementni premaz koji obezbeđuje potpunu vodonepropusnost.

Pogodan je za sve betonske površine, kao i za površine obrađene produžnim ili cementnim malterom.

AQUAMAT se posebno preporučuje za hidroizolaciju u prostorijama gde će se postavljati pločice (kupatila, kuhinje, sanitarni čvorovi, itd.), budući da istorodnost sastava (cement) sa građevinskim lepkom obezbeđuje pouzdano spajanje dva sistema.

 

III. PRIMENA

Priprema podloge

 1. Podloga mora da bude čista, bez masnoća, trošnih materijala, prašine i sl.

 2. Ukoliko je potrebno, potpuno se izravnava površina kako bi se pripremila ravna podloga za nanošenje AQUAMAT membrane i lepljenje pločica.

 3. Potom se površina dobro pokvasi, ali bez akumulacije vode.

 

Nanošenje AQUAMAT

 1. Sadržaj jedne vreće od 25 kg AQUAMAT-a se postepeno dodaje u 8,25 kg vode uz stalno mešanje, dok se ne formira jednolična pasta pogodna za nanošenje četkom. Može da se koristi mikser sa niskim brojem obrtaja (300 rpm).

 2. Četkom se nanose 2-3 premaza AQUAMAT-a. Svaki pojedinačni sloj treba da se osuši pre nanošenja sledećeg. Debljina svakog pojedinačnog sloja ne treba da bude veća od 1 mm, kako bi se izbegle pukotine.
  Potrošnja AQUAMAT-a: 2-3 kg/m2 ukupno.
  Na sastavima poda sa zidovima, preporučuje se korišćenje fleksibilnog cementnog premaza AQUAMAT-ELASTIC-a, uz lokalno armiranje hidroizolacione membrane 10 cm širokom trakom od staklenog voala ili poliester tkanine. Duž spojeva poda i zidova se nanosi 12-15 cm širok premaz AQUAMAT-ELASTIC-a u koji se, dok je svež, utiskuje armaturni materijal. Sledeći sloj se nanosi kada se prethodni osuši.
  Korišćenje AQUAMAT-ELASTIC-a se takođe preporučuje u situacijama gde su prisutne izražene kontrakcije i ekspanzije (npr. kod instalacija podnog grejanja).
  Potrošnja AQUAMAT-ELASTIC-a: oko 3,5 kg/m2 ukupno.

 

IV. NAPOMENE

 • Temperatura tokom primene treba da bude minimum +5oC.

 • AQUAMAT sadrži cement i sa vodom reaguje alkalno, tako da je klasifikovan kao iritant.

 • Pažljivo proučite upozorenja i uputstva ispisana na ambalaži proizvoda.

 

s15-1