Hidroizolacija sanitarnih prostorija na problematičnim podlogama

KORIŠĆENI MATERIJALI

ISOMAT SL 17 Elastomerna tečna membrana za hidroizolaciju ispod pločica

AQUAMAT-ELASTIC Elastični 2-komponentni cementni hidroizolacioni premaz

UNI-PRIMER Akrilni prajmer na vodenoj bazi

POLIESTER TKANINA ZA HIDROIZOLACIONE SLOJEVE Poliester tkanina za hidroizolacione slojeve

STAKLENA MREŽICA ZA HIDROIZOLACIONE SLOJEVE Staklena mrežica za hidroizolacione slojeve

 

I. PRIRODA PROBLEMA – TEHNIČKI ZAHTEV

Prostori koji su stalno izloženi uticaju vlage (kupatila, kuhinje, sanitarne prostorije, itd.) i čiji se zidovi često izrađuju od montažnih materijala (gips-ploče, iverica i sl.) moraju da budu veoma dobro izolovani, budući da vlaga može da negativno utiče i na sam pregradni materijal i na okolne prostorije.

Ova se hidroizolacija obično postavlja ispod pločica, koje su najčešće primenjivana obloga u vlažnim prostorima. Ovaj hidroizolacioni sloj mora da obezbedi potpunu vodonepropusnost kao i dovoljnu elastičnost, budući da je postavljen na podlogu koja je dimenziono nestabilna i podložna vibracijama. Pored toga, mora da bude pouzdan i dugotrajan, budući da je svaka intervencija na sistemu i komplikovana i skupa.

 

II. REŠENJE

ISOMAT® SL 17 je idealno rešenje za obične sanitarne prostorije sa prosečnim zahtevom za hidroizolaciju površina u sanitarnim prostorijama koje su periodično izložene uticaju vlage (kupatila, kuhinje, mokri čvorovi i sl.), a zidovi su izrađeni od dimenziono nestabilnih materijala izloženih vibracijama (gips-ploče, iverica, paneli, itd). To je pripremljeni elastomerni premaz bez rastvarača. Po nanošenju, obezbeđuje visoku elastičnost, vodonepropusnost i paropropusnost. Nije pogodan za površine koje su u konstantnom dodiru s vodom.

Sanitarne prostorije sa visokim zahtevom na površinama koje su izložene stalnom i intezivnom dejstvu vlage, idealno rešenje je AQUAMAT-ELASTIC. To je 2-komponentni elastični cementni premaz koji obezbeđuje potpunu vodonepropusnost i visoku elastičnost. Pogodan je za gips-ploče, ivericu, panele itd. AQUAMAT-ELASTIC se posebno preporučuje za hidroizolaciju površina u sanitarnim prostorima sa visokim zahtevom (npr. kupatila i sanitarni čvorovi u industrijskim pogonima, u konferencijskim halama, javnim kupatilima, itd).

 

III. PRIMENA

Priprema podloge

 1. Podloga mora da bude čista, bez masnoća, trošnih materijala, prašine i sl.

 2. Ukoliko je potrebno, potpuno se izravnava površina kako bi se pripremila ravna podloga za nanošenje hidroizolacione membrane i nakon toga lepljenje pločica.

 3. Cela površina se tada premazuje akrilnim prajmerom UNI-PRIMER.
  Potrošnja UNI-PRIMER-a: 100-200 g/m2, zavisno od upijajuće moći podloge.

 4. Zavisno od okolnosti, sledi nanošenje ISOMAT® SL 17 ili AQUAMAT-ELASTIC-a.

 

Nanošenje ISOMAT® SL 17

ISOMAT® SL 17 se nanosi četkom ili valjkom u dva sloja, pošto se prajmer osuši. Prvi sloj mora da bude potpuno suv pre nanošenja drugog.

Alternativno, može da se nanosi u jednom sloju, uz korišćenje zupčaste špahtle sa zupcima 3-4 mm. Taj sloj se potom poravnava hoblericom. Tako se obezbeđuje ravnomerna debljina sloja.

Duž dilatacija i na sastavima poda sa zidovima, preporučuje se lokalno armiranje trakom od staklenog voala ili poliester tkanine, širine 10 cm. Premazuje se jedan sloj ISOMAT® SL 17 širine 12-15 cm i u njega se utiskuje armaturni materijal, dok je premaz još uvek svež. Potom slede još dva lokalna premaza sa ISOMAT® SL 17. Drugi sloj se nanosi tek pošto se prvi sloj osuši.

Potrošnja ISOMAT® SL 17: 1-1,5 kg/m2, zavisno od upijajuće moći podloge.

 

Nanošenje AQUAMAT-ELASTIC-a:

 1. Sadržaj jedne vreće od 25 kg (komponenta A) se dodaje u 10 kg tekućine (komponenta B) uz stalno mešanje, dok se ne formira jednolična pasta pogodna za nanošenje četkom. Može da se koristi mikser sa niskim brojem obrtaja (300 rpm).

 2. AQUAMAT-ELASTIC se nanosi četkom, u 2-3 premaza. Svaki naredni sloj se nanosi tek kada se prethodni osuši. Debljina svakog pojedinačnog sloja ne treba da bude veća od 1 mm, kako bi se izbegle pukotine.
  Potrošnja AQUAMAT-ELASTIC-a: 2-3 kg/m2 ukupno.
  Duž dilatacija i na sastavima poda sa zidovima, preporučuje se lokalno armiranje trakom od staklene mrežice ili poliester tkanine, širine 10 cm. Na ovim mestima se premazuje AQUAMAT-ELASTIC-om u širini od 12-15 cm, i armaturni materijal se utiskuje u njega dok je AQUAMAT-ELASTIC još uvek svež. Potom slede još dva lokalna premaza. Drugi sloj se nanosi tek pošto se prvi sloj osuši.

 

IV. NAPOMENE

 • Budući da su podloge od gips-ploča, iverice, panela i sl. osetljive na mikropomeranja i vibracije, za lepljenje pločica preporučujemo korišćenje lepka sa dodatkom elastifikatora ADIFLEX-B-a.

 • Temperatura tokom primene treba da bude minimum +5oC.

 • Pažljivo proučite upozorenja i uputstva ispisana na ambalaži proizvoda.

 

s14-1

 

s14-2